Čokoládový dort s granátovým jablkem a červeným vínem
Korpus
2 vejce
140g cukru moučka
165g másla - rozpuštěného a zchladlého
160g vína
250g hl. mouky
50g kakaa
šp. skořice
KP
šp. soli
Omáčka
1 velké granátové jablko (moje mělo kolem 330g)
70g červeného vína
2 KL škrobu
2 KL cukru
3/4 hrnku vody
Krém
500g mascarpone
375g zakysané smetany
moučkový cukr podle chuti (já použila 40g)
Poleva
100g bílé čokolády (nebo můžete použít rubi čokoládu - pak není třeba barvivo)
80g smetany ke šlehání
červené barvivo (/10g syrové červené řepy)
Den předem si smícháme všechny suroviny na krém. Vezmeme si hrnec na nějž položíme cedník vyložený plátýnkem nebo dětskou plátěnou plenou a krém přendáme do něj. Přes noc necháme odkapat, krém tak krásně ztuhne, můžete i připravit ráno a použít večer. Ale takto přes noc je to nejlepší.
Druhý den začneme těstem. Rozšleháme vejce a postupně přidáváme cukr. Dále postupně přiléváme máslo. Když se vše spojí opatrně zapracujeme suché suroviny. Postupně přilejeme i červené víno. Do dna dortové formy dáme pečící papír a na něj těsto rovnoměrně rozetřeme (můžeme rozetřít více ke krajům - těsto vprostřed aspoň nebude po upečení o moc vyšší). Pečte asi na 150°C asi 25 minut.
Formu doporučuju použít maximálně o průměru dvacet centimetrů aby byl korpus dostatečně vysoký na dvojité prokrojení.
Mezi pečením si nachystáme omáčku. Potřebujeme dostat z granátového jablka semínka i šťávu. Doporučuju jablko první promačkat o desku stolu, přestaňte až když ustane praskání semínek uvnitř. Vezměte si kastrůlek ve kterém budete omáčku připravovat a udělejte nožem do jablka malou dírku. Pozor - šťáva ihned poteče ven. Když je šťáva venku jablko rozkrojíme napůl a do kastrůlku postupně přidáme všechna semínka. Je to trochu piplačka ale kdo máte rádi granátové jablko mi dáte za pravdu, že to stojí za to. Přimícháme škrob a cukr. Přilejeme víno a vodu - pokud chcete zanechat alkohol, dejte asi jen polovinu vody, množství vína můžete zvýšit ale raději ne o moc. Za stálého míchání zahřívejte do zhoustnutí, pokud dort budou jíst děti je potřeba aby omáčka bublala a alkohol se vypařil. Chuťově je výborná i bez alkoholu. Necháme zchladnout. Bude z toho spíš želé než omáčka.
Korpus opatrně rozkrojíme na tři patra.
Krém si překlopíme do mísy a rozšleháme do hladka.
Začneme vrstvit - korpus - třetina krému (více ke krajům) - doprostřed dáme polovinu omáčky - korpus - druhá třetina krému - zbytek omáčky - korpus - nyní nám zbyla poslední třetina krému kterou je potřeba dort potřít. Na boky je skvělá velká dortová stěrka a na vrch roztírací lopatka, platí tady jedno jediné pravidlo - točit, točit a točit - dortem samozřejmě. A to do té doby, dokud nejsme spokojeni s uhlazením krému.
Dort dáme vychladit do lednice.
Zatím si připravíme polevu. Začnu od nejjednodušší verze.
S rubu čokoládou: stačí jen zahřát smetanu skoro až k varu, stáhnout z plotny a pomalu vmíchat nalámanou čokoládu. Mícháme dokud se zcela nerozpustí.
S barvivem: opět zahřejeme smetanu skoro až k varu, stáhneme z plotny a přidáme pár kapek barviva tak abychom získaly požadovaný odstín. Opět přidáme nalámanou čokoládu a pomalu mícháme dokud se zcela nerozpustí.
S červenou řepou: očištěný kousek řepy nakrájíme na malá kousky a dáme do kastrůlku se smetanou. Necháme projít varem a přecedíme rovnou do misky s nalámanou bílou čokoládou. Pomalu mícháme do rozpuštění čokolády. V tomto případě jde z polevy maličko cítit chuť řepy. Ale! Na dortu už to opravdu nikdo nepozná, ani ten kdo to ví, takže se nemusíte bát.
Dort vyndáme z lednice a rovnoměrně jej polijeme polevou. Dáme znovu zatuhnout do lednice.
Ozdobit dort můžete jakkoli, jak jen chcete. Já použila chryzantémy, nevěstin závoj, Kinder Bueno, mix sušených banánů v čokoládě a velké lentilky.
Co se květin týče doporučuju den předem dát do misky s vodou do lednice, vždycky tak nějak zkrásní. Pokud se bojíte zapichovat je přímo, můžete konce obalit potravinářskou fólií. Doporučuju si i přesto ale vždy vybírat pouze jedlé květy.
Zdobím většinou jen tak od oka a jednotlivé ozdoby pokládám kam se mi zlíbí. Vůbec se toho nemusíte bát.
NAIS
OdpovědětVymazat