Dýňový cheesecake
Venku stromy hrají všemi barvami, což znamená, že máme podzim! ❤️🍁🍂 A když venku prší a je tma, je potřeba si tu krásně barevnou část roku udělat aspoň doma. Skrze vůni skořice a právě pečeného dýňového koláče to podle mě jde naprosto skvěle. A teď už k receptu, ať máte podzim i u vás v kuchyni.
Těsto
220g polohrubé mouky
100g másla
50g cukru
PL holandského kakaa
1 vejce
Náplň
500g tučného tvarohu
400ml dýňového pyré
2 vejce
100g cukru
150ml mléka
2 PL kukuřičného škrobu
Na těsto si první smícháme všechny sypké
ingredience a zapracujeme změklé máslo. Nakonec vmícháme vejce. Těsto si můžeme
dát ztuhnout do lednice, aby se lépe vmačkávalo do formy, ale jde to i bez
toho.
Je potřeba jej vmačkat do formy na dno i boky. Pokud se těsto příliš lepí,
skvělým pomocníkem je studená lžíce, respektive lžíce namáčená do ledové vody.
Na náplň si smícháme tvarohy s cukrem a
vejci. Pokud máte koláče radši sladší, tak cukr klidně přidejte, já ho úmyslně
dávala méně, protože samotná dýně mi přišla dost sladká.
Kukuřičný škrob rozmícháme v trošce mléka, abychom zabránili hrudkám, a
společně se zbylým mlékem přidáme k tvarohu.
Pokud chcete na vrchu na ozdobu vytvořit nějaký vzor nebo cákance podobně jako
já, tak si v této fázi dejte pár lžiček tvarohu stranou.
Nyní už zbývá jen vmíchat dýňové pyré. V tomto množství, které jsem uvedla je
koláč opravdu extra dýňový, je samozřejmě možné množství
ubrat. Poté se koláč ale bude péct asi o něco kratší dobu.
Nakonec tvarohovo-dýňovou náplň vlijeme do
těstem vyplněné dortové formy (já měla o průměru 24cm). Pokud jste si část
tvarohu dali stranou, přišel teď čas si trochu pohrát. Můžete se pokusit na
povrch něco nakreslit nebo jen udělat cákance. Dobrým pomocníkem je i konec
špejle/párátka, které jsem použila já.
Pekla jsem na horní i spodní ohřev asi
hodinu při 180°C. Každá trouba ale samozřejmě peče jinak a čas je tedy jen
orientační.
Než budete cheesecake vyndávat z formy, nezapomeňte opatrně boky koláče oddělit
od formy.
Těsto
220g polohrubé mouky
100g másla
50g cukru
PL holandského kakaa
1 vejce
Náplň
500g tučného tvarohu
400ml dýňového pyré
2 vejce
100g cukru
150ml mléka
2 PL kukuřičného škrobu
Na těsto si první smícháme všechny sypké
ingredience a zapracujeme změklé máslo. Nakonec vmícháme vejce. Těsto si můžeme
dát ztuhnout do lednice, aby se lépe vmačkávalo do formy, ale jde to i bez
toho.
Je potřeba jej vmačkat do formy na dno i boky. Pokud se těsto příliš lepí,
skvělým pomocníkem je studená lžíce, respektive lžíce namáčená do ledové vody.
Na náplň si smícháme tvarohy s cukrem a
vejci. Pokud máte koláče radši sladší, tak cukr klidně přidejte, já ho úmyslně
dávala méně, protože samotná dýně mi přišla dost sladká.
Kukuřičný škrob rozmícháme v trošce mléka, abychom zabránili hrudkám, a
společně se zbylým mlékem přidáme k tvarohu.
Pokud chcete na vrchu na ozdobu vytvořit nějaký vzor nebo cákance podobně jako
já, tak si v této fázi dejte pár lžiček tvarohu stranou.
Nyní už zbývá jen vmíchat dýňové pyré. V tomto množství, které jsem uvedla je
koláč opravdu extra dýňový, je samozřejmě možné množství
ubrat. Poté se koláč ale bude péct asi o něco kratší dobu.
Nakonec tvarohovo-dýňovou náplň vlijeme do
těstem vyplněné dortové formy (já měla o průměru 24cm). Pokud jste si část
tvarohu dali stranou, přišel teď čas si trochu pohrát. Můžete se pokusit na
povrch něco nakreslit nebo jen udělat cákance. Dobrým pomocníkem je i konec
špejle/párátka, které jsem použila já.
Pekla jsem na horní i spodní ohřev asi
hodinu při 180°C. Každá trouba ale samozřejmě peče jinak a čas je tedy jen
orientační.
Než budete cheesecake vyndávat z formy, nezapomeňte opatrně boky koláče oddělit
od formy.
Moc děkuji za inspiraci! Určitě recept zkusím
OdpovědětVymazatUrčitě dejte vědět jestli chutnalo!
Vymazat