Dýňový cheesecake

Venku stromy hrají všemi barvami, což znamená, že máme podzim! ❤️🍁🍂 A když venku prší a je tma, je potřeba si tu krásně barevnou část roku udělat aspoň doma. Skrze vůni skořice a právě pečeného dýňového koláče to podle mě jde naprosto skvěle. A teď už k receptu, ať máte podzim i u vás v kuchyni.


Těsto
220g polohrubé mouky
100g másla
50g cukru
PL holandského kakaa
1 vejce

Náplň
500g tučného tvarohu
400ml dýňového pyré
2 vejce
100g cukru
150ml mléka
2 PL kukuřičného škrobu

                                                                                                                                      

Na těsto si první smícháme všechny sypké ingredience a zapracujeme změklé máslo. Nakonec vmícháme vejce. Těsto si můžeme dát ztuhnout do lednice, aby se lépe vmačkávalo do formy, ale jde to i bez toho.
Je potřeba jej vmačkat do formy na dno i boky. Pokud se těsto příliš lepí, skvělým pomocníkem je studená lžíce, respektive lžíce namáčená do ledové vody.

Na náplň si smícháme tvarohy s cukrem a vejci. Pokud máte koláče radši sladší, tak cukr klidně přidejte, já ho úmyslně dávala méně, protože samotná dýně mi přišla dost sladká.
Kukuřičný škrob rozmícháme v trošce mléka, abychom zabránili hrudkám, a společně se zbylým mlékem přidáme k tvarohu.
Pokud chcete na vrchu na ozdobu vytvořit nějaký vzor nebo cákance podobně jako já, tak si v této fázi dejte pár lžiček tvarohu stranou.
Nyní už zbývá jen vmíchat dýňové pyré. V tomto množství, které jsem uvedla je koláč opravdu 
extra dýňový, je samozřejmě možné množství ubrat. Poté se koláč ale bude péct asi o něco kratší dobu.

Nakonec tvarohovo-dýňovou náplň vlijeme do těstem vyplněné dortové formy (já měla o průměru 24cm). Pokud jste si část tvarohu dali stranou, přišel teď čas si trochu pohrát. Můžete se pokusit na povrch něco nakreslit nebo jen udělat cákance. Dobrým pomocníkem je i konec špejle/párátka, které jsem použila já.

Pekla jsem na horní i spodní ohřev asi hodinu při 180°C. Každá trouba ale samozřejmě peče jinak a čas je tedy jen orientační.
Než budete cheesecake vyndávat z formy, nezapomeňte opatrně boky koláče oddělit od formy.

Dobrou chuť!


Komentáře

Okomentovat

Moc děkuju za vaše komentáře a případné dotazy :)

Oblíbené příspěvky