Dýňové pyré ...

 ... A JAK SI HO UCHOVAT PO CELÝ ROK

Byl tady recept na Dýňový cheesecake, kde jsem použila dýňové pyré. Tak přišel čas na recept i na pyré. Jelikož sezóna dýní není uplně dlouhá a třeba v lednu moc zajímavé zeleniny a ovoce na našich zahrádkách není, je třeba si v průběhu roku na zimu věci uchovávat. Přece jen i v zimě chceme mít to naše jídlo hezky pestré a barevné. A tak tu mám pro vás i postup, jak si pyré zavařit a moct si z něj něco uvařit po celý rok! A že těch možností je opravdu spoustu, však tady taky ještě přibydou ♥.


Jediné co budete potřebovat je dýně a taky mixér.
Jakou dýni použít? Nejčastěji používám hokaido, ale můžete použít i máslovou nebo třeba muškátovou. Hokaido je skvělá proto, že není třeba ji loupat.
Jsou dvě možnosti jak na pyré:

Vaření
Dýni nakrájíme na stejně velké kousky a vaříme ve vodě do měkka.
Vodu co vám zbude z vaření můžete použít například na polévku.

Pečení
Při krájení postupujeme úplně stejně, akorát do měkka pečeme v troubě na pečícím papíru. Při této variantě můžeme použít i větší kusy.

Následuje mixování. Pokud máte stolní mixér tak je to ideál. Ale tyčový je v tomto případě zcela dostačující. Pokud jste dýni vařili, můžete k ní do mixéru přidat trochu vody z vaření, pyré pak nebude tak husté a bude se i lépe mixovat.

Pyré máme hotovo! Tak ještě zavařit. ♥

Zavařování
Dobře vymyté (já projistotu vždy vyplachuji vřelou vodou) a usušené sklenice naplníme dýňovým pyré maximálně dva centimetry pod okraj. Okraje sklenic je potřeba utřít, pokud se nám zašpinily od pyré. A dobře uzavřeme víčky. Sklenice vložíme do zavařovacího hrnce s podložkou. Nalijeme vodu asi do 2/3 výšky sklenic. Vaříme 20 minut. Po uvaření trochu zchladlé sklenice opatrně vyjmeme a necháme zcela vychladnout dnem vzhůru.
Vzhledem k tomu, že ve sklenicích nenáme žádný konzervant (např. ocet jako u okurek), tak pokud chcete, můžete po zchladnutí zavařit ještě jednou. Jedná se o tzv. tyndalaci.

Tip: pokud nemáte zavařovací hrnec, je možné zkusit zavařovat i v obyčejném, kam se ale nevleze příliš mnoho sklenic. Jako podložku mě napadá možnost využít dobře stabilní napařovák. Pokud někdo vyzkouší, tak mi určitě dejte vědět!



Komentáře

Oblíbené příspěvky