Polévka z červené řepy se smetanou
Nedávno jsem ochutnala polévku z červené řepy z jedné ostravské restaurace. Řepa nikdy nepatřila mezi moji oblíbenou zeleninu (a postupně asi zjistíte, že je toho dost co jsem dřív nejedla😅, ale moje láska k jídlu a kulinářské kuchyni postupem času zredukovala můj black list jídel a pochutin). Zpátky k té polévce. Byla tak výtečná, že ani nevím, kam se tak rychle poděla, každopádně bych si ji v tu chvíli nejradši přidala. Bohužel v dnešním světě donášek nemožné. A tak jsem si řekla, že ji zkusím uvařit. Prostě jen podle toho jaké chuti v ní cítím. Rozhodně nemůžu tvrdit, že by se mi to na chlup podařilo. Ale polévka je dostatečně lahodná (obvzlášť když ji necháte odležet a vmícháte si do ní zakysanou smetanu), na to aby stála za sepsání receptu sem na blog. A třeba si ji podle něj uvaří jednou i někdo další. Není to nic složitého.
Asi na 6 misek:
3 střední řepy
250ml smetany ke šlehání
cca 100ml mléka
500g pasírovaných rajčat
sůl
4-6 šálků vody
Volitelně: ocet, zakysaná smetana
Očistíme si řepu. Polovinu jedné nastrouháme na jemném struhadle, zbytek nakrájíme na malé nudličky. Co se velikosti týče, řiďte se tím, že nudličky by se vám měli dobře dávat do pusy.
Všechny tekuté suroviny včetně pasírovaných rajčat smícháme v hrnci a necháme zahřívat. Přidáme nakrájenou řepu a přivedeme k varu. Osolíme. Necháme pomalu vařit do změknutí.
Nezapomeňte hrnec přikrýt pokličkou! Jak polévka bublá, tak byste pak mohli umývat všechny kachličky v okolí.
Dochutíme solí, pokud je třeba. Kdo má rád může přidat trochu octu, ale není to nutné.
Podáváme jenom tak nebo se zakysanou smetanou, díky které je ještě jemnější.
Po dvou dnech v lednici bude polévka ještě lepší. Chutě se krásně rozleží a propojí.
Ať chutná a hezky vás zahřeje ♥
Komentáře
Okomentovat
Moc děkuju za vaše komentáře a případné dotazy :)