Strouhaná skořicová buchta s jablky

Jestli máte spoustu jablek🍎ze zahrady a už nevíte kam s nimi jako já, je tahle buchta ideálním způsobem, jak zpracovat otlučená jablka, která je potřeba okrájet. Zároveň je příjemnou změnou od klasického štrúdlu. Ale kuchyň vám provoní skořicí stejně příjemně! ♥


Těsto
5g skořice (asi dvě lžíce)
210g másla
130g cukru
1 žloutek
3 PL mléka
375g hladké mouky

Náplň
I
1 bílek
200g zakysané smetany

II
cca 760g oloupaných jablek a nakrájených na stejně velké kusy
2KL cukru krystal
1KL skořice
1 vrchovatá KL vanilkového pudinku/bramborového nebo kukuřičného škrobu

šťáva z jednoho citronu
trocha vody (max 100ml)
                                                                                                                                                 

Nejprve si nachystáme těsto. Máslo utřeme s cukrem a skořicí. Poté zapracujeme mléko a žloutek. Nakonec společně s moukou zpracujeme kompaktní tuhé těsto. Rozdělte na dvě poloviny (jednu větší a jednu menší) a dejte do chladu.

Nakrájená jablka společně s ostatními surovinami (kromě pudinku/škrobu) vložíme do hrnce a necháme chvíli dusit pod pokličkou do měkka. Dejte tomu cca 10 min. Jablka slijeme. V hrnci smícháme pudink/škrob spolu s asi dvěmi lžícemi šťávy z jablek. Odkapaná jablka vrátíme do hrnce a smícháme dohromady s pudinkem/škrobem.

Vetší půlku těsta vytáhneme z ledničky a na hrubém struhadle nastrouháme. Těsto rovnoměrně rozmístíme do formy a trochu stlačíme. Nikde by neměla být díra, pokud se vám nepodařilo formu zcela vystlat těstem, klidně ještě přistrouhejte z menší poloviny.
Těsto potřeme zakysanou smetanou smíchanou s bílkem.
Další vrstvu tvoří směs z jablek.
Na závěr buchtu zasypeme zbytkem těsta, které opět nastrouháme na hrubém struhadle.

Pekla jsem asi 25 minut na 180°C.

Buchta je báječná už za tepla, kdy do ní lžička zajede jako po másle.

Tip: pokud budete péct na velkém plechu, doporučuju množství surovin zvětšit 1,5 krát.



Komentáře

Oblíbené příspěvky