Buchta z podmáslí
Chce to pro změnu zase jednoduchý recept na nějakou dobrou buchtu, kterou můžete rychle udělat, když má přijít nenadálá návštěva. (Pokud se nemusíte místo toho vrhnout na úklid.) A na to je tahle buchta z podmáslí úplně perfektní. Je jednoduchá, poměrně rychlá a taky krásně vláčná a měkučká. Ostudu s ní prostě neuděláte a pokud nejste úplně leví nebo na ni nezapomenete a nespálíte ji, tak si troufám říct, že se vám musí povést!
Budete potřebovat:
300 g podmáslí
200 g plh. mouky
170 g cukru (moučka nebo krupice)
80 g oleje
1 vejce
25 g kakaa holandského typu (poctivé, ne to se sníženým obsahem tuku (tuk zlepšuje chuť), takové kakao nechutná ani tolik hořce)
1/5 KL jedlé sody
1/5 KL KP
volitelně: skořice/vanilka (vanilkový extrakt/cukr), čokoláda, ...
Co se postupu týče u téhle buchty je super, že pokud byste vše naházeli do jedné mísy a smíchaly tak se buchta povede, možná bude o malinko méně nadýchaná ale dobrá bude pořád.
Pokud byste nějaký postup chtěli tak tady je:
Postup
Vejce postupně prošleháme s cukrem a pak pomalu přiléváme olej. Vejce by měli aspoň trochu zesvětlat a nabýt na objemu. Úplná pěna tady není potřeba (neděláme piškot že).
Přidáme podmáslí. A pokud chcete přidat vanilkový extrakt tak teď je jeho čas.
Smícháme zbytek sypkých ingrediencí a teprve potom je zapracujeme s tekutou směsí do těsta.
Těsto vlijeme do formy nebo na plech vyložený pečícím papírem.
300 g podmáslí
200 g plh. mouky
170 g cukru (moučka nebo krupice)
80 g oleje
1 vejce
25 g kakaa holandského typu (poctivé, ne to se sníženým obsahem tuku (tuk zlepšuje chuť), takové kakao nechutná ani tolik hořce)
1/5 KL jedlé sody
1/5 KL KP
volitelně: skořice/vanilka (vanilkový extrakt/cukr), čokoláda, ...
Co se postupu týče u téhle buchty je super, že pokud byste vše naházeli do jedné mísy a smíchaly tak se buchta povede, možná bude o malinko méně nadýchaná ale dobrá bude pořád.
Pokud byste nějaký postup chtěli tak tady je:
Postup
Vejce postupně prošleháme s cukrem a pak pomalu přiléváme olej. Vejce by měli aspoň trochu zesvětlat a nabýt na objemu. Úplná pěna tady není potřeba (neděláme piškot že).
Přidáme podmáslí. A pokud chcete přidat vanilkový extrakt tak teď je jeho čas.
Smícháme zbytek sypkých ingrediencí a teprve potom je zapracujeme s tekutou směsí do těsta.
Těsto vlijeme do formy nebo na plech vyložený pečícím papírem.
Pečeme asi půl hodinky na 180°C
Co se týče variant:
Co se týče variant:
Můžete přidat vanilku nebo skořici či muškátový oříšek nebo pokud máte rádi exotičtější chutě napadá mě třeba špetka chilli nebo kardamonu. Tyhle chutě bych ale nekombinovala a zkoušela je každou zvlášť.
Další možností je přidat do těsta kousky čokolády nebo naopak buchtu po upečení čokoládou polít. To ale v teplém počasí nedoporučuju.
Další možností je přidat do těsta kousky čokolády nebo naopak buchtu po upečení čokoládou polít. To ale v teplém počasí nedoporučuju.
I základní verzi ale můžete ještě vyšperkovat. Buchta je dosti sladká. Takže je super podávat ji s trochou červeného ovoce jako je rybíz nebo maliny či lžící zakysané smetany.
Komentáře
Okomentovat
Moc děkuju za vaše komentáře a případné dotazy :)