Kuře na olivách

Kuře na olivách v nivové omáčce.
To bylo úplně první jídlo, které jsem ochutnala od mého strejdy. (Aspoň co si pamatuju.)
Zároveň to je taky první jídlo, ve kterém jsem ochutnala černé olivy. A od té doby je miluju! Pamatuju jsi, jak jsem je tehdy vyjedla tak rychle, až si strejda myslel, že mi žádné nedal.😂
Nikdy jsem na tohle jídlo od strejdy nedostala recept. Ale zamilovala jsem si ho, a tak ho od té doby vařívám. Už to je nějaká doba, ale snad je to pořád to samé jídlo, co jsem tehdy ochutnala, a snad vám taky tak zachutná jako mě. (Když je v kuchyni nemůžu kolem projít aniž bych si nenabrala lžičku 🙈😅)
Je žravé a navíc velice jednoduché! Tak ho taky vyzkoušejte!



Na čtyři porce:
asi půl kila kuřecích steaků (prostě jak jste zvyklí)
asi dvě lžíce oleje
1 cibule
500ml smetany na vaření
100ml tučného mléka
cca 300g nivy nebo jiného sýra s modrou plísní
350g černých oliv bez pecek
pepř, sůl
                                                                                                                   

Cibuli nakrájíme najemno a pomalu smažíme v pánvi do zlatova.
Maso si naporcujeme, osolíme, opepříme a zprudka osmahneme v pánvi s cibulkou.
Jakmile máme maso uděláno vyndáme ho z pánve a dáme bokem.

Do pánve vlijeme smetanu spolu s mlékem a pomalu zahříváme.
Než se vše pořádně zahřeje nakrájíme si najemno nivu a následně přidáme do smetany. Na tom jak moc kvalitní a čerstvou nivu máte záleží jestli se zcela rozpustí či nikoli. Kousky nejsou závadou, tak se nesnažte ji za každou cenu rozpustit. Buď to půjde nebo ne.
 
Olivy nakrájíme na kolečka a přidáme do omáčky.
Zahříváme do mírného zhoustnutí. Opravdu jen mírného, při chladnutí omáčka ztuhne a už tak tekutá nebude ani po opětovném rozehřátí. Navíc díky sýru hezky ulpívá na těstovinách i pokud je mírně tekutější.

Přidáme zpátky maso, aby bylo zase teplé a podáváme s těstovinami.

Tip: Pokud byste chtěli opravdu světlou barvu omáčky vynechejte cibulku, která ji dává svou zlatavou barvu.

Komentáře

Oblíbené příspěvky