Malinové truffles
Přináším sem po dlouhé době recept na malinové truffles nebo taky česky lanýže. Jsou to velice lahodné bonbonky rozpouštějící se na jazyku. A co jsou především? Hrozně jednoduché! Doporučuju jako dárek pro drahou polovičku třeba právě na Valentýna, který už je za dveřmi. Nedají příliš práce a stihnete je opravdu i za pět minut dvanáct. A ve chvíli, kdy se vám bude chladit ganache, si dámy můžou třeba aspoň udělat vlasy. 😀 Počet lanýžů záleží na tom, jak moc budete ujídat.😅 Teď už k receptu
♥ ♥ ♥
♥ ♥ ♥
Na 23-26 lanýžů:
200g mražených malin
4 PL (60g) cukru
200g mražených malin
4 PL (60g) cukru
1 KL másla
200g hořké čokolády (50%)
200g hořké čokolády (50%)
Na dokončení: kvalitní kakao
Začneme tím, že rozmražené maliny vložíme do rendlíku společně s cukrem a máslem a necháme trochu provařit. Chceme, aby se nám cukr rozpustil a zároveň se snažíme maliny co nejvíce rozmačkat, abychom z nich dostali co nejvíce šťávy.
Následně maliny propasírujeme přes sítko do misky na předem nalámanou čokoládu - čím menší kousky, tím lépe se nám bude pracovat, (pecičky ideál) ale i s klasickými čtverečky to půjde, i když trochu ztuha.
Pokud vám nevadí semínka, směs, která zbyde na sítku, určitě nevyhazujte, můžete ji sníst jen tak nebo třeba s jogurtem.
Vezmeme si stěrku nebo lžíci a mícháme, dokud se nám čokoláda plně nerozpustí a nepropojí s malinovou šťávou. V této části můžeme přidat na chuť třeba ještě dvě lžíce griotky.
Kdo chce dosáhnout co nejhladší konzistence po rozmíchání, na směs vezme ještě ponorný mixér, ale tento krok je možné klidně vynechat.
Směs necháme ztuhnout na chladném místě. Trvá to různě dlouho. U nás bylo třeba tak chladno, že mi směs ztuhla takřka ihned po rozmíchání. Maximálně do 3-4 hodin by směs měla být určitě tuhá.
Pokud vám nevadí semínka, směs, která zbyde na sítku, určitě nevyhazujte, můžete ji sníst jen tak nebo třeba s jogurtem.
Vezmeme si stěrku nebo lžíci a mícháme, dokud se nám čokoláda plně nerozpustí a nepropojí s malinovou šťávou. V této části můžeme přidat na chuť třeba ještě dvě lžíce griotky.
Kdo chce dosáhnout co nejhladší konzistence po rozmíchání, na směs vezme ještě ponorný mixér, ale tento krok je možné klidně vynechat.
Směs necháme ztuhnout na chladném místě. Trvá to různě dlouho. U nás bylo třeba tak chladno, že mi směs ztuhla takřka ihned po rozmíchání. Maximálně do 3-4 hodin by směs měla být určitě tuhá.
Lžičkou nabíráme zhruba stéjné části směsi a tvarujeme do kuličky. Ruce je na tento krok dobré zchladit ve studené vodě, aby se kuličky příliš neroztékaly.
Kuličky obalujeme v kakau.
Kuličky obalujeme v kakau.
Tip: Na obalení můžete použít například i růžovou pitaiau a jiné růžové prášky nebo prášek z mrazem sušených malin (/jahod/dračího ovoce/rebarbory) jako jsem použila já.
A pokud nic z toho nemáte, ale přesto chcete mít své lanýže barevné, mám tu ještě jeden malý tip: v mixéru rozmixujte moučkový cukr společně s kapkou barviva. Taky to funguje a navíc získáte sladší chuť 😉
A pokud nic z toho nemáte, ale přesto chcete mít své lanýže barevné, mám tu ještě jeden malý tip: v mixéru rozmixujte moučkový cukr společně s kapkou barviva. Taky to funguje a navíc získáte sladší chuť 😉
👍
OdpovědětVymazat