Hráškové rizoto
Venku
už se rozpučelo jaro a všude hraje barvami. Recept na jedno krásně
barevné jídlo přináším s dnešním dnem. Zářivě zelená barva hrášku
navíc hraje do noty tomu, že se blíží Velikonoce a právě zítra je zelený
čtvrtek. Tak si udělejte nějaký dobrý zelený oběd! Třeba právě hráškové rizoto.
Množství uvedená v receptu jsou spíše orientační. Nebojte se, pokud něčeho máte víc nebo míň. Sama tenhle recept vařívám od oka.
Na asi šest porcí:
3/4kg kuřecích steaků
800g mraženého hrášku
2 a 1/2 hrnku kulatozrnné rýže
2 střední mrkve
1 malá cibule
2 hrnky vývaru (nemusí být)
sůl, pepř
Volitelně: 2dl bílého vína, sýr; medvědí česnek, popenec, mladé kopřivy ...
Dáme si vařit do osolené vody očištěnou mrkev a hrášek.
Než se zelenina uvaří, nakrájíme si maso na kostky. Osolíme, opepříme. Postupně na pánvi restujeme, aby se maso hezky zatáhlo a zůstalo šťavnaté.
Uvařenou mrkev si nakrájíme na půlkolečka a dáme stranou.
Asi jednu třetinu uvařeného hrášku s hrnkem vody ve kterém se vařil dáme do mixéru a rozmixujeme do hladka.
Teď na jaře do pyré můžeme přidat divoké bylinky jako jsou třeba medvědí česnek nebo mladé kopřivy.
Vše už máme předpřipraveno na to, abychom mohli začít dělat rizoto.
Základní recept na risotto bianco
Cibuli si nakrájíme na kostičky a necháme zesklovatět v hrnci, kde budeme dělat rizoto.
Poté přihodíme rýži a asi minutu až dvě mícháme.
Přilijeme dvě deci vína a necháme odpařit alkohol. (Kdo nemá rád nebo u sebe nemá víno (😄 Asi blbost, že?) může vynechat. Při hráškové verzi to nevadí.)
Za stálého míchání po troškách přiléváme vývar a vždy počkáme do zhoustnutí, než přilijeme další díl. Takto pokračujeme až do změknutí rýže.
↑↑ Část, kterou jsem zabarvila fialově ↑↑ v tomto případě trošku upravíme.
😅 A to následovně:
Za stálého míchání postupně přilijeme vývar a vždy počkáme do zhoustnutí. Pokud vývar nemáme, použijeme vodu z hrášku a mrkve případně jen obyčejnou vodu. Asi po dvou hrncích následuje hráškové pyré, které rizotu dodá krásně zelenou barvu. Pak nadále přiléváme vodu. Jakmile se nám rýže zdá hezky na skus přidáme maso, mrkev i hrášek, případně sůl. Rovnoměrně zamícháme, odstavíme a necháme dojít pod pokličkou.
Pepřem můžete rizoto dochutit na konci vaření, já mám ale ráda vůni čerstvě umletého pepře a tak jej dávám vždy až na jednotlivé porce.
Podávat můžete s nastrouhaným sýrem, bylinkami na ozdobu nebo sklenkou vína, které jsme použili při vaření.
Komentáře
Okomentovat
Moc děkuju za vaše komentáře a případné dotazy :)