Svatební koláč na plech

 

Určitě všichni znáte takové ty malé koláčky s náplní uvnitř.
A už jste si někdy řekli, že v nich je málo náplně? Chtěli jste víc?!
Tak si pojďte se mnou upéct jeden velký koláč na plech! Tam je nápně rozhodně dost. ♥
Naplň dejte jakou máte rádi. Tvarohovou, ořechovou, makovou, ovocnou...
Já použila tvaroh a mák s povidly, s více druhy je mnohem snažší zavděčit se všem.
Recept je poněkud složitější (díky tomu, že obsahuje několik částí) ale spíše časově.
Pokud jste kynuté těsto ješte nedělali, tak se vůbec nemusíte bát, není to žádná věda.
Užijte si trochu české klasiky né uplně tradičním způsobem.


Těsto
300g plh. mouky
200g hl. mouky
120g cukru krupice
100g másla
25g oleje
250ml mléka
1 vejce
kvásek: 20g čerstvého droždí
              1 PL cukru krystal
              1 PL teplého mléka
              1 PL hladké mouky

Makovo-povidlová náplň

200g mletého máku
200ml mléka
asi 6 velkých PL povidel
panák rumu
volitelně: cukr, mletá skořice

Tvarohová náplň

500g (tučného) tvarohu
1 vejce
cukr moučka dle chuti
volitelně: rozinky předem namočené v rumu


Posypka
(co se nesype 😀)
150g hladké mouky
75g másla
75g cukru moučka
1 malé vejce
                                                                                                                                               

Těsto
Začneme s kváskem. Pokud už máte nějaký zajetý postup klidně ho udělejte podle sebe.
Já ho dělám takto: rozdrobené droždí v misce zasypu cukrem a nechám chvíli pracovat. Tak minutku dvě. Potom vezmu lžíci a míchám dokud nezískám kašičku. Přimíchám teplé mléko (ne horké! to bychom kvasinky v droždí zabili), zasypu moukou a nechám vzejít na teplém místě. Pokud máte doma chladněji doporučuju dát misku do trouby na 25°.

Zatím si můžeme nachystat vše ostatní.
Máslo s olejem dáme do kastrůlku a necháme rozpustit.
V mléce rozšleháme vejce a následně i cukr.
Mouky smícháme společně v míse.

Když je kvásek hotový promícháme ho s mlékem. Celou tuto směs potom nalejeme do mísy k mouce a zapracujeme tak aby se vše spojilo. Teprve nyní postupně přidáváme vlažný rozpuštěný tuk a propracujeme. Ano v téhle části se vám bude zdát nemožné, že by se tuk spojil s těstem. Taky mi to tak přišlo ale poddá se to nebojte.
Dáme kynout na teplá místo, plus mínus na hodinku. Když budete mít cestu kolem a volné ruce, můžete občas těsto prohníst. Neuvidíte pak tolik efekt kynutí ale těstu to prospěje.

Makovo-povidlová náplň

Mléko zahřejeme na plotně a vmícháme do něj mák. Kdzž se vše hezky spojí, stáhneme z plotny a přidáme povidla a rum. Velice jednoduchá ale i dobrá náplň.

Tvarohová náplň
Není nic jednoduššího než vše promíchat do hladka. Jen dejte pozor na cukr, rád dělá hrudky.

Posypka
Z vejce, másla a cukru vytvoříme kompaktní hmotu a následně zapracujeme mouku.

Kompletace
Těsto rozdělíme na dvě poloviny. Pokud se nám jedna zdá větší začneme s tou.
První polovinu rozválíme do tvaru obdélníku o velikosti vašeho plechu. Snažší je to dělat na pečícím papíře, na kterém budete péct.
Přeneseme na plech a potřeme náplní. Pokud máte více druhů můžete například jako já z makové vytvořit mřížku a díry zaplnit tvarohovou náplní.
Rozválíme druhou polovinu těsta stejně jako tu první a opatrně položíme na povrch náplně, tak abychom ji celou zakryli.
Z posypky jsem si postupně válela hady. Kousek vždy odkrojila, hezky dotvarovala a postupně tyto kousky kladla na povrch koláče.

Pečeme na 180°asi půl hodinky.

Opravdu ta námaha stojí za to. Dejte si nohy nahoru a vychutnejte si koláč u šálku něcěho dobrého.
Přeju dobrou chuť.

Komentáře

Oblíbené příspěvky