Mátovocitronové špagety

 Rádi ochutnáváte nové chutě? Experimentujete a improvizujete v kuchyni? Já ano!
U těstovin asi nejčastěji. A to z prostého důvodu. Těstoviny jsou taková moje nouzovka. Když není na vařeno, lednice poloprázdná... Trocha těstovin se vždycky najde. Plechovka rajčat taky. Ale proč se omezovat jen na rajčatové a smetanové omáčky? Vždyť špagety carbonara taky udělají parádu z mála.
A protože mám ráda netradiční a nové chutě tak tu je recept na špagety s mátou.
(No dobře. Možná tu je i proto, že mi od minulého receptu zbyla máta a já přemýšlela co s ní... 😏
Ne to bude jen pro ty nové chutě! 😂)

Chuťově mě opravdu překvapily. Kombinace máty a navrch čerstvě umletého pepře byla překvapivě pikantní. Ale zachutnaly mi a tak se tu s nimi jdu podělit. Pokud na ně nedostanete chuť, třeba vás aspoň inspirují k větším experimentům v kuchyni!

Na dvě velké nebo čtyři menší porce
1/2 balíčku špaget (250g) - já měla celozrnné

hrst máty
šťáva z jednoho citronu
slanina (taková větší hrst 😅 100-200g)
1 vejce
sůl, pepř (v mlýnku - opravdu je rozdíl znát)
                                                                                                                                        

Den předem jsem si nasekala mátu a dala do lednice v krabičce spolu se šťávou z citronu a špetkou soli.
Nemusíte to takto dělat a použít mátu rovnou. Ovšem takto se vám krásně propojí chutě a máta ve špagetách bude intenzivnější.

Uvaříme si špagety v osolené vodě a po slívání si část vody necháme (cca 50-100ml)
Slaninu nakrájíme na kostičky a necháme pomalu smažit.

Jakmile je hezky zlatá přidáme špagety i s vodou a mátu s citronovou šťávou.
Promícháme  a přivedeme k varu. Ihned sundáme z plotny a pečlivě vmícháme vejce.
Tím nám vznikne hezky krémová konzistence. Těstoviny pak nejsou suché.

Před podáváním popepříme pepřem přímo z mlýnku.

Na to jaká snadná rychlovka to je jsou opravdu skvělé a tříbí chuť.
Tak si je vychutnejte! 😋🍴



Pokud jsem vás k něčemu inspirovala, určitě mi dejte vědět do komentářů!

Komentáře

Oblíbené příspěvky