„Spálený“ dort s borůvkovým krémém

Černé dorty nejsou zcela běžné. (Fialové asi taky ne 😀) Jenomže dělat hezký bílý dort zdobený květinami pro chlapa jaksi není úplně ono.
A tak jsem si vymyslela tenhle spálený dort s borůvkovým krémem a zrcadlovou polevou. Pokud vás to celé úplně neláká tak zkuste aspoň ten žloutkovoborůvkový krém!
Ten budu určitě v různých obměnách používat častěji. Je opravdu intenzivně borůvkový, a to nejen barvou.
Teď už se pusťme do pečení. Ať už chcete péct dort celý stejně jako já nebo se jen inspirovat nějakou jeho částí. Určitě potěší.



Těsto
4 vejce
135 g cukru krupice
120 g hl. mouky
20 g mandlové mouky
25 g másla
2 g KP
špetka soli

Borůvkový krém
290 g lesních borůvek

50 g cukru 
60 g žloutků
100 g másla
1/2 KL práškové želatiny

Krém z mascarpone
500 g mascarpone
250 g smetany ke šlehání (33%)
1 KL kukuřičného škrobu
moučkový cukr dle chuti
                                                                                                                 

Těsto
Žloutky vyšleháme s polovinou cukru do světlé pěny. Trvá to minimálně deset minut.
Druhou půlku cukru smícháme s bílky a špetkou soli ve vysoké nádobě, kterou jsme si důkladně odmastili. (pomůže papírová utěrka s trochou octa.) A šleháme na vysoké otáčky do tuha. Trvá to patnáct až dvacet minut.
Polovinu vyšlehaných bílků vmíchejte do žloutkové pěny.
Zbytek sypkých ingrediencí prosijeme a promícháme. Následně postupně zapracováváme do žloutkové pěny.
Rozpustíme si máslo zapracujeme do něj pár lžiček těsta a následně celou směs přidáme k těstu.
Nakonec už jen pomocí stěrky přidáme zbytek bílků. (Nepoužíváme metlu abychom zbytečně nerozbili bubliny, které jsme pracně vyšlehali.)
Těsto nalijeme do dortové formy (dno si vyložíme pečícím papírem) a pečeme v předehřáté troubě na 160 °C asi 40 minut.
Po upečení necháme vychladnout na mřížce.

Borůvkový krém
Borůvky dáme do rendlíku, většinu rozmačkáme a chviličku provaříme.
Mezi tím si žloutky prošleháme s cukrem. Přidáme k nim část borůvkového pyré (asi dvě až tři lžičky). Vmícháme a následně celou žloutkovou směs přidáme do pyré. (Činíme tak abychom zamezili teplotnímu šoku a tím srážením žloutků.) A za stálého míchání zahříváme dokud nebude mít směs teplotu kousek pod bod varu.
Odstavíme z plotny. Přidáme naboptnanou želatinu a pořádně ji vmícháme.
Směs necháme zchladnou asi na 40 °C a zapracujeme změklé máslo. (Raději méně stupňů než-li více, aby se máslo nerozteklo.) Uložíme do lednice.

Krém z mascarpone
Vychlazenou smetanu smícháme se škrobem a vyšleháme do tuha. Dejte pozor abyste ji nepřešlehali  udělali by se vám v ní hrudky.
Smícháme s mascarpone a prosátým cukrem.
Tenhle krém je hodně tučný, můžeme ho odlehčit a mascarpone nahradit tučným tvarohem (ačkoli se jmenuje tučný oproti mascarpone je vlastně dietní 😄). Dortu to nijak neuškodí.

Kompletace
Dort prokrojíme na tři části.
Mascarpone krém dáme do zdobící špičky.
Vezmeme si spodní díl korpusu. Po okrajích naneseme zdobičkou mascarpone krém a doprostřed dáme polovinu borůvkového krému.
Na něj položíme prostřední část korpusu a postupujeme stejně jako u prvního.
Završíme to poslední částí korpusu.
Dort celý potřeme mascarpone krémem a dáme chladit do lednice.

Zrcadlovou polevu jsem dělala poprvé a netroufám si s ní radit. Postupovala jsem podle tohoto receptu. Jedinou radu, kterou ohledně ní mám: buďte trpělivý a opravdu vyčkejte až bude mít těch 30° jinak vám nebude držet.
Místo ní ale můžete použít klasickou ganache a zdobit podle nálady.

Tip: pokud máte vrchní část korpusu trochu vyboulenou dejte ji na dort vzhůru nohama. Tak zajistíte, že povrch bude hezky rovný. 


Komentáře

Oblíbené příspěvky