Vánoční perníkový dort s mandarinkami
Vůně perníčků a skořice linoucí se z trouby. A taky mandarinky. To ve mě vyvolává pocit pohody a klidu vánočních svátků. Kdo by si něčím takovým nechtěl osladit život? A tak mě napadl tenhle dort přesně v tomto vánočním duchu. Takže otázka zní jasně. Nechce se vám péct cukroví? Co takhle vánoční perníčkový dort?!
Těsto
500 g plh. mouky
490 ml mléka
200 g cukru krupice
200 ml oleje
2 vejce
2 PL medu
2 PL povidel
3 PL kakaa
2 KL skořice
1 KL jedlé sody
2 KL perníkové koření (používám medový perník, přijde mi jemnější než jiná perníková koření)
KP do perníku
Krém
I
250 ml šlehačky v kelímku
2 plechovky mandarinek
500g tučného tvarohu
1x vanilkové Créme Olé (případně ještě ztužovač šlehačky ale šlehačka by měla držet i bez něj)
šťáva z půlky citrónu
cukr dle chuti (mě stačila lžíce)
II
500g mascarpone
2 PL povidel
2 KL kakaa
2 KL perníkového koření (viz výše)
1,5 PL cukru moučka
Na dokončení: perníčky, větvička jehličí (např. smrková)
Den předem dáme odkapat tvaroh na sítko přes plátýnko do lednice. Korpus můžete péct také den předem nebo si třeba dopředu připravit krémy ale postačí to i až v den zdobení, takže to přizpůsobte svým časovým možnostem. Nezapomeňte ale, že před nanášením krému je nutné aby korpus zcela vychladl.
Korpus
Nejprve vyšleháme vejce s cukrem. Pomalu přišleháme i olej. A nakonec mléko a povidla - ty doporučuju přihřát v mikrovlnce, hezky se roztečou a snáz půjde vše smíchat.
Zvlášť si smícháme veškeré zbylé suché ingredience a spolu s tekutými složkami pořádně vymícháme abychom v těstě neměli hrudky.
Pečeme v pečícím papírem vystlané formě +- 45 minut na 180°C (zhruba v polovině pečení ztlumíme na 150°C). Hodně záleží na velikosti formy a tudíž i výšce pečeného těsta.
Krém I
Šlehačku společně s vodou z mandarinek a Créme Olé vyšleháme v úzké nádobě mixérem na vysoké otáčky do tuha. Přidáme odkapaný tvaroh, mandarinky, citron a moučkový cukr přes sítko. Jak jednoduché.
Krém II
Není vůbec složitější spíše naopak. Mascarpone se smíchá s rozehřátými povidly, kořením a cukrem (opět přes sítko ať nejsou hrudky). Toť vše.
Kompletace
Vychladíme krémy.
Těsto si rozřežeme, mě se to povedlo na čtyři díly.
Mezi jednotlivé díly jednoduše vrstvíme mandarinkový krém. Pokud máme čtyři části, krém rozdělíme na tři.
Celý dort potřeme perníčkovým krémem. Uhladíme, dáme do lednice a pokud nám ještě zbyla potřeme znovu v den podávání.
Dozdobíme - v mém případě perníčky a smrkovou větvičkou.
Tip: pokud máte vrchní část korpusu trochu vyboulenou dejte ji na dort vzhůru nohama. Tak zajistíte, že povrch bude hezky rovný.
Komentáře
Okomentovat
Moc děkuju za vaše komentáře a případné dotazy :)