Čokoládový chlebíček s hruškami pošírovanými v červeném víně

Poslední recepty byly velmi jednoduché. Tenhle už tak jednoduchý není. Ovšem i tak věřím, že kdo bude chtít, nebude mít problém ho zvládnout. Těsto se může zdát trošku sušší ovšem v kombinaci se šťavnatou hruškou plnou chuti vína a koření je to tak jenom dobře.
Ano je tu zase ta kombinace čokolády a červeného vína. Kombinace, kterou moje chuťové pohárky zbožňují. Tak si pojďme udělat radost časem v kuchyni a hlavně následným ochutnáním.


Pošírované hrušky
4 střední hrušky
700ml červeného suchého vína
1 PL cukru
celá skořice
hřebíček

Těsto
200g plh.
mouky
110g cukru
100ml mléka
80ml oleje
70ml vína ve kterém se pošírovaly hrušky
1 větší vejce
20g kakaa
5g mleté skořice
1/2 KP

Volitelně: pomerančová kůra, badyán, 50g hořké čokolády
                                                                                                                                                    

Pošírování
Hrušky je nejprve třeba oloupat a zbavit jadřince. Mě se osvědčilo začít vajadřincováním (neoloupané hrušky nekloužou a je to tím snazší) pomocí škrabky ze spodní části hrušky. Až pak jsem hrušky oloupala. Stopku neodkrajujte a nechte na hrušce, nejen, že se vám s nimi bude lépe manipulovat ale má to i efektní funkci.
Hrušky vložíme do menšího rendlíku, zalijeme vínem, přidáme cukr a koření. Kdo má rád může přidat třeba ještě pomerančovou kůru či badyán. Přivedeme pod bod varu a za mírného perlení necháme táhnout cca 20-40 minut. Hodně záleží na tom jak velké a měkké hrušky jsou.
Sundávám z plotny, když hrušky dostanou sytě vínovou barvu a jsou akorát měkké. V tomto případě, kdy se budou ještě péct, nevadí, pokud nebudou úplně měkounké. Ale pokud bychom je rovnou servírovaly jako dezert například plněné zavařeninou nebo s kopečkem zmrzliny, tak by bylo velice důležité, aby se snadno krájeli lžící.
Hlavně hlídejme, aby se víno nezačalo vařit - hrušky by se rozpadly dřív než by pořádně natáhly chuť vína a to nechceme.
Po sundání z plotny vyjmeme hrušky z vína a osušíme.

→ Jestli se vám líbí kombinace čokolády a vína. Vyzkoušejte tenhle dort kde se tyto dvě chutě snoubí s granátovým jablkem. Doporučuju! ←

Chlebíček
V jedné míse si rozšleháme vejce s cukrem a postupně vmícháme všechny tekutiny (olej, mléko, víno). Do druhé mísy prosejeme zbylé suché ingredience a smícháme.
Formu na biskupský chlebíček si vyložíme pečícím papírem. A troubu předehřejeme na 150°C.
Já pekla na horkovzduch asi 50 minut. Kontrolujte špejlí a pečte, dokud nebude po vyndání suchá.

Tip: Podávat můžete polité omáčkou z vína, které zbylo z vaření. Stačí v něm rozpustit čokoládu.


Komentáře

Oblíbené příspěvky